Sportlogic

Nu este o joaca – despre fitness (2)

In Istoria sportului, Lifestyle si tendinte, Sport si societate, Stiinte si educatie on Aprilie 27, 2012 at 11:41 PM

Acest articol este continuarea primului „gand” – pe care il puteti gasi aici [Despre „Fitness” (1)] – despre semnificatia conceptului de fitness, care pare-se a derapat destul de mult in vremurile noastre, mult prea mult fata de cea la care s-au gandit cei care ni l-au propus initial – „stramosii fondatori”.

Intr-una dintre multiplele definitii pe care dictionarele de limba engleza ni le propun, cuvantul fitness semnifica capacitatea organizmului de a face fata solicitarilor activitatii cotidiene fara a resimti o stare de oboseala prematura sau aparent nejustificata. Mai recent,  datorita dezvoltarii unei “industrii” colosale care incearca sa acopere doate domeniile activitatilor umane si tot felul de  nise care se pot ivi in cadrul acestor activitati, a aparut nevoia precizarilor (nuantarilor semantice – cu am ar spune niste tipi mai scoliti decat noi), care sa permita delimitarea cadrului de dezbatere.

…Si bine au facut fiindca fitness este un concept mare cat…Siberia…si mai ales pentru ca dincolo de aspectul economic, uneori activitatile fizice si sportive pot avea repercusiuni serioase asupra sanatatii practicantului…Asta daca vorbim „fite”. Dar asa cum stim cu totii, semnificatia termenului fitness in limba engleza, nu face din el un monopol al salilor cu specific si al restului de  „mondenitati” cu care ne-au obisnuit in ultima vreme media si tendintele vremelnice.

Sa ma ierte „abonatii” salilor, dar fitness este un concept vechi de cand lumea doar ca pe vremurile antice si de demult, nu vorbeam mai nici unul engleza. Nu cred ca a existat vreo perioada in care „fitness-ul” sa aiba importanta mai mare pentru indivizii speciei noastre decat epoca preistorica. Imaginati-va  ca sunteti pretendentul  lui Lucy din Rift Valley acum 6 milioane de ani. Cam ce sanse ati avea fara un picior iute, un biceps robust si un suflu de zebra?… He He He!

Fitness-ul nu este doar agrement este chiar o problema de viata si de…

Ramai COOL dar stai pe receptie (pentru cei care nu inteleg „engleza” – stay tunned! 🙂 ), va fi din ce in ce mai interesant! Pe curand!

Anunțuri
  1. […] de “FITNESS” – istorie, semnificatie, etc.  Aici puteti gasi Partea I si Partea a II-a ale acestei serii, speram noi interesanta.   Lectura […]

  2. […] precedente ale acestei serii – Partea I-a: “Preambul violent despre fitness” (1)/Partea a II-a: “Nu este o joaca – despre fitness” (2)/Partea a III-a: “Fitness. astazi fita ieri politica […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: