Sportlogic

Fitness astazi fita, ieri politica de stat – despre fitness (3)

In Economia sociala, Lifestyle si tendinte, Sport si societate, Sportul si politica on Aprilie 30, 2012 at 4:49 PM

Salutare si bine v-am gasit!

Nota – Acest articol este Partea a III-a dintr-un DOSAR dedicat notiunii de „FITNESS” – istorie, semnificatie, etc.  Aici puteti gasi Partea I si Partea a II-a ale acestei serii, speram noi interesanta.   Lectura agreabila!

______________________________

>>>(continuare din partea a II-a)>>>

… (continuare)… Mai tarziu, de-a lungul istoriei, activitatile „fitness” erau mai mult preocuparea oamenilor de arme. Este aproape firesc daca ne gandim ca marile civilizatii s-au cladit in urma unor episoade istorice destul de sangeroase. Toate popoarele in antichitate, fie ca erau in situatie de atacatori sau atacati, au fost puse in situatia in care au trebuit sa-si apere interesele punand mana pe arme. Ori armele pentru a fi manuite necesitau mestesug, iscusinta si efort. Evident ca  in aceste perioade, culturi, civilizatii calitatile fizice reprezentau un arsenal de deprinderi important de care tinea supravietuirea individului, iar mai tarziu pe masura ce societatea umana a avansat tehnologic, ele s-au transofrmat in atu-uri, uneori chiar cerinte majore, care conditionau reusita sociala a individului in cadrul comunitatii din care facea parte. De altfel cu timpul, pe masura ce diviziunea sociala a muncii si distribuirea neuniforma a resurselor s-a accentuat, exercitiile de corp au devenit aproape un privilegiu rezervat nobilimii sau unor caste restranse apartinand diverselor organizatii, ordine religioase, etc. , pentru ca in cele din urma sa se democratizeze in randurile noilor inavutiti ai capitalismului timpuriu pentrua deveni accesibil maselor dupa cel de-al 2-lea razboi mondial.

Nu exista argument mai puternic care sa dovedeasca relatia de influenta sau cauzalitate in istoria culturilor si civilizatiilor intre educatia fizica si evolutia sau formatarea societatilor respective decat perioadele de cuceriri sau de formare a marilor imperii coloniale, cand mestesugul armelor si forta fizica cultivate sau nu pe fondul unor valorile etice si morale specifice culturilor respective erau aproape o cerinta colectiva si imperativa pentru a face fata si izbandi in conflictele armate atat de dese in perioada respectiva. Este de la sine in inteles ca in aceste conditii, absolut toate societatile antice si mai tarziu pana in zilele noastre au acordat un rol major dezvoltarii acestei laturi in educatia tineretului masculin. Secolul 20 nu a adus nou in ecuatie decat prezenta femeii, raspandirea activitatilor de agrement sportiv si abia dupa (!!!), aparitia competitiilor nationale si internationale sinonime cu aparitia, organizarea si structurarea miscarii sportive,

Pe scurt, fitness-ul nu era doar un „moft”, ci garantia sanselor supravietuirii, iar liderii istorici nu au avut nevoie „sa le faca cineva un desen” pentru a intelege importanta educarii unor generatii robuste pentru viitorul natiunilor pe care le „pastoreau”… Astfel de la constientizarea unei necesitati la elaborarea, implimentarea unor politici de stat, nu a mai fost decat un pas si este evident faptul ca in aceste conditii istoria „fitness-ului”se confunda cu istoria civilizatiilor si implicit cu cea a „educatiei fizice”  sub diversele forme in care aceasta a fost propusa sau IMPUSA tinerelor generatiii de-a lungul istoriei.

De altfel nu a  existat nici o alta perioada in istoria umanitatii in care o civilizatie sau societate  sa fi acordat importanta mai mare exercitiilor fizice (sau de corp) decat au facut-o grecii. Nici chiar in zilele noastre cu toata obsesia pentru pentru „good looking” sau ipohondria bolilor moderne despre obezitate, colesterol etc. cand miscarea, activitatile fizice, sportul de masa au devenit practic o activitate larg raspandita si curenta.  De fapt tot ce s-a intamplat cu omenirea in ultimi 500 de ani, pana chiar si in zilele noastre, cand tehnologia aproape ca face sa paleasca orice scriitor serios si responsabil de S.F.,, a fost sa resuscitam valorile inaintasilor greci de acum 2000 de ani…SI incercam asta inca de la renastere si mai tarziu clasicii. Unii au reusit, atlii inca mai vaslesc in intuneric; este si motivul pentru care ne-am luat timpul necesar sa scriem acest articol.

Efectiv vechii greci nu au lasat nimic la intaplare, luand in considerare absolut toate cele 3 aspecte sau mai bine zis valente ale educatiei fizice – „de igiena” evident o componenta de santate publica, cea „militara” pe care o putem asimila si cu componenta economica de astazi daca luam in consideratie faptul ca ratiunea razboaielor la acele vremuri (ca si cele de astazi de fapt) era una economica, si „armonica” care ar putea cuprinde absolut TOT si pe care am putea-o considera ca pe o forta  civilizatoare –  filosofie, „dogma’, educatie, „cultura si estetica”;  Kalokagathia ( frumuseţe şi bunătate), reprezintă chintesenţa omului vrednic înzestrat cu toate calităţile fizice sufleteşti şi morale ale bunului cetăţean…. Sau „cetateanul modern multi-lateral dezvolat!” in doctrina socialista a fostului regim comunist.  Acest model este exemplul perfect de strategie de dezvoltare integrata… („…Si o intrebare reflexa” – s-au gandit „legiuitorii nostri” atunci cand au elaborat noul „proiect 69” – legea sportului – sa abordeze toate aceste aspecte si sa cheme la masa discutiilor pe reprezentatii misiunilor pe economie, santate publica, educatie si cultura !?”… Raspuns: NU!)… Educatia fizica, fitnes-ul si sportul in Grecia Antica este un subiect atat de vast si de transversal incat merita o serie separata. Dar am facut acest popas pentru a sublinia importanta si prioritatea in preocuparile politicienilor pe care a avut-o ideea, notiunea de fitness, de-a lungul istoriei natiunilor si mai ales pentru cele care „cam dau tonul” astazi si de vreo cateva secole bune incoace – evident cele dezvoltate, cele ambitioase, cele dominante, cele carora le-au ramas o bruma de mandrie, calciu in oase si un gram de suflet.

Incredibil cum statistica si coincidentele ne indica relatia direct proprotionala dintre gradul de civilizatie si calitatea vietii,  cu preocuparea unei societati natiuni pentru educatie fizica, sport si fitness (!?); cum toate natiunile calcate in picioare si ridiculizate sunt exact acelea care cultural si istoric nu au fost nicicand preocupate de dezvolatarea acestei laturi si implicit insuflarea ei generatiilor de urmasi. Si ca sa fie si contrariant, culmea, sunt tocmai tarile care mai au o bruma de ceva print maruntaiele pamanturilor lor. Toate perioadele de reviriment, redresare sau renastere si afirmare chiar a unor natiuni coincid cu perioadele in care liderii si elitele acestora au inteles ca miza este educatia, in care cea fizica are a o importanta si influenta absolut covarsitoare – Germania in secolul XIX, America si URSS dupa cel de-al 2-lea razboi mondial, Cuba dupa revolutie, Rusia in perioada Putin dupa dezmembrarea URSS, China din momentul noii revolutii socio-economice din anii 1990, Brazilia si Coreea de Sud in ultimii 10 ani, pentru a da suficiente exemple ca sa eliminam orice bruma de indoiala.

Este extraodinar cum dupa caderea Zidului prima chestie pe care i-a preocupat pe unii alaturi de privatizarile activelor de stat, a fost sabotarea absolut intentionata a educatiei nationale, care cica era proasta, fiindca „vezi dom’le in vest se merge pe linia invatamantului vocational si a specializarii pentru ca asta genereaza competente avansate si performanta economica… restul este o utopie „…Cine spunea astea!? Absolut aceiasi care vorbesc si astazi prin diverse emisiuni, dar care nu a pus piciorul o data in viata lor intr-o institutie de invatamant in tarile despre care ei vorbesc, eventual doar cu ocazia unor stagii de perfectionare specializare scurte si atunci fiind prea varza ca sa aibe curajul sa se implice in activitile extracurilare ca sa inteleaga cu adevarat ineptiile pe care le sustin… In timp, Romania grabita sa prinda civilizatia din urma a trecut la un invatamant pe modelul de inspiratie occidentala care producea niste foarte buni, dar si totali ignari lacatusi mecanici, in timp ce mai la vest s-a trecut pe modelul invatamantului „comunist” care mai avea cat de cat sansa sa produca cetateni  educati…  In Franta toate anunturile pentru secretare sau vanzatori cer BTS, DEUG sau Licenta absolvita.  Ma rog asta era discursul, in realitate inaintede 89 exisat o multitudine de forme de invatamant – teoretic si de cultura generala, vocational si profesional. In cele din urma rezultatul a fost altul ; invatamantul a devenit ceea ce stiti…tone de teorie neaplicata, dar atentie „vocationala”, fara sport, fara arte, fara stiinte  aplicate sau materii aplicative, fara preocupare pentru dezvoltarea orizontului elevilor.

Ce nu stiu (sau se faceau ca nu stiau) in schimb cei care criticau sistemul de invatamant de inainte era ca scolile de pe atunci nu avea nimic de a face cu comunismul ci de fapt erau conceput pe modelul educational al grecilor antici, evident actualizat si conform vremurilor, unul de tip multilateral. Vina si aroganta lor ca au uitat doar sa ne invete despre radacinile si afiliatia dogmei lor, in loc sa-si asume responsabilitatea unei revolutii culturale. Oricum rezultaul il cunoastem, noi dintr-o data am devenit „civilizati si performanti”, adica mana de lucru ieftina, in timp ce „modelele” noastre niste civilizati, sursa de lumina si inspiratie…Dar acest moment de recunoastere nu a durat decat cativa ani, pana cand cei banii (niste hartii) usor usor au invatat ca si afganii, indienii si chinezii puteau fi chiar si mai performanti decat noi romanii si alti nefericti din Europa de Est si fostul bloc comunist, moment din care natiunea romana a devenit un popor extrem talentat, specializat, competent…burdusit de carte, dar fara job (adica munca) si fara patrimoniu… dar de data asta pe atat de ignorant pe cat este si de sarac. Da (!) , ati inteles vorbim despre epoca in care am schimbat cuvatntul gestiune cu cel de management, in care marca a devenit brand si in care educatia fizica si miscarea pentru toti a devenit fitness, doar pentru Andreea Mantea sau similare (este un exemplu luat la intamplare – n-are nici o vina fata, dar imi place ce muschi are in buze si nici nu stiu prea multe dupa nume).

Toate aceste trimiteri. metafore si  pentru a lamuri cititorul ca „fitness-ul”, nu ar trebui sa fie o fita (in sensul de moda) sau doar o preocupare sustinuta de frustrarea unui adolescent doritor sa-si umfle muschii, bineinteles asta doar daca umflatul „muschilor” nu este dictat si de alte nevoi decat aceea de a arata ca in magazine .

„Fitness-ul”  (ca o paranteza… de altfel este destul de neplacut ca nu s-a reusit inca adoptarea unui termen echivalent in romana – nu-i nimic de asta ne-am asumat aceasta corvoada) a fost de-a lungul timpului o preocuare dintre cele mai serioase pentru conducatorii de neam si osti, pentru guverne si politicieni. Dovada este si acest afis al unei campanii de sensibilizare,  finantat de guvernarea Kennedy in USA anilor ’60.

V-am dat acest exemplu pentru ca daca m-as fi orientat spre diverse alte influente, riscam sa fiu catalogat de bolsevic demodat, dar pana la urma esential este faptul ca dincolo de denumirea sa generica, conceptul de  fitness nu trebuie privit ca un obiectiv in sine (oricare ar fi ratiunea sau parghia prin care acesta incearca sa se impuna),  ci ca o „cerinta” (ca sa nu zic obligatie) dictata de o multime de situatii – O NECESITATE(!)… Si ca orice necesitate, exista si se exprima in functie de o multime de varibile de diverse tipuri; conjuctura historica, politica, socio-culturala pe de o parte si ereditatea individului, educatia si trecutul sau, sexul, varsta, starea sanatatii, natura activitatilor socio-profesionale si obiectivele pe care ni le propunem, (etc.), pe de alta parte.

(Va urma) si Pe curand… sper!

Anunțuri
  1. […] Partea a III-a: “Fitness. astazi fita ieripolitica de stat- despre fitness” (3) […]

  2. […] violent despre fitness” (1)/Partea a II-a: “Nu este o joaca – despre fitness” (2)/Partea a III-a: “Fitness. astazi fita ieri politica de stat- despre fitness” (3)/Partea a IV-a : “Manusa […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: