Sportlogic

„Manusa peste ochi(i)” intelectualilor (de 2 bani) fiindca sunt „fitness” NENE – despre fitness (4)

In Cultura si sportul, Sport si societate on Aprilie 30, 2012 at 5:16 PM

Prefer Gooood Mooorning Vietnaaaaam!… dar fiindca nu se mai poate  –  cel putin deocamdata 🙂

Helloooo world!!!…

Nota  – Aceasta este partea a IV-a dintr-un „DOSAR” dedicat termenului sau conceptului de fitness (nici nu mai stiu) si tot ceea ce reprezinta el, sentimentului de mandrie patriotica precum si unori domni care nu ne lasa sa traim desi noi nu le-am facut nimica. Pentru cei interesati iata „legaturile” catre articolele precedente:

Partea I-a: „Preambul despre fitness” (1)

Partea a II-a: „Nu este o joaca – despre fitness (2)”

Partea a III-a: Fitness. astazi fita ieripolitica de stat- despre fitness (3)

___________________________

___________________________

>>>(continuare din partea a III-a)>>>

….Si usor, usor, pe parcursul a IV articole (de fapt unul singur, dar ce nu facem noi de dragul audientei… ca sa nu se plictiseasca vreau sa spun),  iata cum reusim sa definim acest concept, de maniera cumva mai cuprinzatoare decat au reusit pana acum cei care s-au limitat la simpla traducere in romaneste a unui sens al cuvantului (fitness egal forma)… Deci:

“Fitness”  este o notiune relativa care se poate defini si cuantifica (masura) doar intr-un cadru de referinta bine precizat: natura sarcinii si cerintele impuse de activitatea respectiva (natura solictarilor, frecventa acestor solictari, durata lor, intensitatea acestora, etc), grup si cadru de referinta/raportare (zone geografice, populatii-comunitati, categorii de varsta, sex , profesie, etc) si ansamblul factorilor de infuenta (conditii externe/meteo, alti factori externi care pot influenta randamentul efortului efectuat – echipament, mediul in care se desfasoara – suprafata, etc) .

Daca „suprapunem”  semnificatia (definitia) moderna a termenului de fitness  cu o alta definitie din limba sa de origine –   capacitatea organismului de a se mentine sanatos si de a face fata (in mod eficient – NR) diverselor solictari posibile (g.e – fie ca este vorba despre sarcinile de munca, despre activitatile sportive de agrement sau situatii de urgenta – NR: aici puteti include reflexe salvatoare sau de aparare intru prezervarea vietii si integritatii corporale in cazuri de pericol sau de conditii extreme) – cu explicatia conceptului propusa anterior, observam ca defintia corespunde elementelor si abordarii propuse de concept.

De aici mai avem un pas pana la elabora in sfarsit o traducere ceva mai fiabila a acestui cuvant preluat si impamantenit ca atare in limba romana… Imi cer scuze, nu o luati ca pe un gest de aroganta sau fita de individ aspirant la vreun statut ravnit – intelectual, prof. (da „prof.” si intelectual nu sunt unul si acelasi lucru daca nu v-ati dat seama inca!?) – ci luati-o ca pe un act de patriotism. Fitness pe romaneste ar trebui sa insemne „a fi pregatit pentru a face fata” = pregatit/antrenat… de ce trebuie sa vorbim alte limbi… De ce nu facem, cel mai mic efort pentru a ne pastra identitatea si specificul… De suntem atat de snobi si cosmopoliti!?… Well,… than fuck you all!

… Va urma!

O O Flo

Anunțuri
  1. […] Partea a IV: “Un capt in gura intelectualilor (de 2 bani) fiindca sunt “fitness” NENE – despre fitness” (4) […]

  2. […] fitness” (2)/Partea a III-a: “Fitness. astazi fita ieri politica de stat- despre fitness” (3)/Partea a IV-a : “Manusa peste ochi(i)” intelectualilor (de 2 bani) fiindca sunt “fitness” NENE – despre […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: