Sportlogic

„Esti pregatit cu adevarat sau doar te rupi in figuri!?” – despre fitness (5)

In Epoca moderna, Istoria sportului, Sportul si politica on Mai 1, 2012 at 11:42 PM

Helloooo world!!!…

Nota  – Aceasta este partea a V-a dintr-un „DOSAR” dedicat termenului de fitness si datorat unui sentiment inexplicabil de patriotism precum si unori „domni” care nu ne lasa sa traim desi noi nu le-am facut nimica. Pentru cei interesati, iata „legaturile” catre articolele precedente:

Partea I-a: „Preambul violent despre fitness” (1)

Partea a II-a: „Nu este o joaca – despre fitness” (2)

Partea a III-a: „Fitness. astazi fita ieri politica de stat- despre fitness” (3)

Partea a IV: „Manusa peste ochi(i)” intelectualilor (de 2 bani) fiindca sunt “fitness” NENE – despre fitness (4)

________________________

Apropos… Stii cine este doamna din imagine?

_______________________________

…Continuare…>>

Conceptul de fitness explicat si exprimat asa cum il auzim si este folosit astazi  (format cu ajutorul verbului to fit – a potrivi), a aparut in secolul al XIX-lea, cand un filozof si enciclopedist destul de popular in Anglia acelor vremuri,  Sir Herbert Spencer, l-a „rostit” public sub forma de concluzie, explicand astfel (cel putin in interpretarea sa), chintesenta cartii „Originea speciilor” de  Sir Charles Darwin.

In lucrarea Originea Speciiilor, stim cu totii ca autorul incearca sa explice rolul determinant pe care il are mediul inconjurator asupra evolutiei speciilor prin asa zisul proces de selectie naturala.

Dupa lectura celei de a IV-a editii a cartii lui Darwin, intr-o zi de ianuarie a anului 1869, Sir Herbert Spencer  a luat cuvantul in fata audientei  Societatii Regale din Londra. Din expunerea sa istoria a retinut o singura fraza;

„….Domnilor, ne aflam in fata unei lucrari remarcabile, care va schimba odata pentru totdeauna fata lumii asa cum o cunoastem. In sfarsit s-a nascut cineva pentru a dezvalui lumii (:)),  LUMEA (!), asa cum este ea;… pentru a ne deschide ochii si pentru a ne explica LUMEA si  cum trebuie privita si considerata. La fel dupa cum ilustri predecesori precum Lamarck care au intuit legile de neclintit – poate neinduratoare dar juste – ale naturii, iar noi o parte dintre adeptii sai ne straduim sa-i convingem pe cei multi din jurul nostru, domnul Darwin a dus flacara cunoasterii si mai departe, cu riscul ca aceasta sa-l arda de viu, asemeni unui ICAR al zilelor noastre. Din fericire prea distinsul nostru coleg si de acum incolo, indraznesc sa spun, prea Ilustrul nostru mentor, nu a impartasit soarta nefericitului erou din mitologia greaca, deoarece in aventura sa, acesta  s-a bazat pe langa elanul si setea sa de adevar absolut, impreuna sustinute de curajul sau cu nimic mai prejos decat cel a eroului mitic, pe o finete a observatiei, o minutiozitate si rabdare a studiului si un pragmatism al gandiri demne de marile genii ale umanitatii. Distinsul si dragul nostru coleg Charles pot sa va strig Charles, nu-i asa!? – (amuzament in sala)  are meritul de a fi indraznit si cercetat dincolo de aparente, care pentru unii dintre noi erau chiar evidente irefutabile, strangand si aducandu-ne dovezi de netagaduit ca in acest univers in care ne nastem, creem, construim  luptam si murim, nu este loc decat pentru cei adpatati si puternici. Altfel spus ” The survival of the fittest” – (Supravietuirea celui mai potrivit, pregatit, adaptat – N.R), este legea naturala care gurverneaza mersul LUMII si cel al lumilor,  probabil chiar si cel al intregului univers in care traim, din salbaticia savanei pana in burg-urile stramte ale marilor capitale, dar care se exprima uneori sub forme pe care unii, cei mai multi, mai putin ageri, nu vor sa le admita…Si din a caror naivitate si buna credinta trag folos altii manati de interesele cele mai meschine…” (* N.R.  –  fraza ii apartine lui Spencer, dar discursul apartine autorului acestui articol :))

In urma lecturii Originea Speciilor, Spencer a devenit cel mai fervent sustinator al „teoriei evolutioniste”, iar interpretarea sa a legat intre cei doi o pritenie care-i va uni tot restul vietii. Darwin nu putea sa refuze un astfel de suport. Ulterior, in timpul interminabilelor si nenumaratelor discutii pe care le purtau „ganditorii” acelor vremuri la „ceaiurile” saptamanale de la  Royal Society (sau poate la „cina celor 9”), a facut tot ce-i statea in putinta pentru ca sintagma prietenului si sutinatorului sau devotat, sa devina concept, iar mai tarziu „ideea” (the idea), sa fie adoptata si utilizata de toti partizanii evolutionismului.

Ulterior Darwin a preluat „idea”, pe care el insusi i-a atribuit-o lui Spencer (in cea de a V-a editie a cartii sale – Originea speciilor), utilizand-o ca pe o metafora pentru a ilustra ceea ce el numise pana atunci  „selectie naturala”. Recunoscator, Darwin a  spus ca nimeni nu a reusit sa sintetizeze mai bine gandurile, deductiile si lucrarile sale decat  Herbert Spencer, care si-a adus un aport imens la difuzarea, intelegerea si acceptarea teoriei evolutioniste, chiar mai bine decat reusise el insusi in calitate de autor.

Preluata si creditata de ilustrul savant mai tarziu in lucrarile sale,  „ideea” a devenit ideologie, si usor, usor, (dar neoficial), „politica de stat” nedeclarata, ba chiar un fel de crezul/slogan al intregii societati civile din acea vreme si pana chiar in zilele noastre… Atunci a aparut de fapt bullying-ul in scolile englezesti… Si iata-ne plonjati direct in Darwinismul Social – parintele fondator al eugenismului, care la randul sau va deveni doctrina inspiranta a nazismului….  >>>va urma>>>

________________________________

P.S. 1 – Ca o concluzie personala,  fitness este o calitate dobandita si stim cu totii trecatoare – calitatea de a fi „pregatit”…Asa ca spune-mi te rog, daca iti place si mergi la sala, esti „fitness”(?) adica esti un survivor cu adevarat, sau esti doar o fita!?

_______________________________________

P.S. 2 – Ca sa va raspund la intrebarea „de la inceput” (doamna din fotografie), este cea careia ii datoram (indirect sau ba) prezenta salilor de fitness, wellness, stadioane, fetele frumoase cu fizic bestial in body-uri sexy sau baietii cu plachete de pe coperta magazinelor, precum si produsele, site-urile si reclamele pentru prosti etc si nicidecum lui Jane Fonda & Co. Cine stie il rog sa raspunda in comentarii. Daca nu ghiciti, veti afla mai multe in povestea care…

>>> va urma>>>

O-O Flo

Anunțuri
  1. […] ochi(i)” intelectualilor (de 2 bani) fiindca sunt “fitness” NENE – despre fitness (4)/Partea a V-a, – ‘Vezi cum facea regina Victoria […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: