Sportlogic

Din seria ganduri – Sa respectam ordinea fireasca a lucrurilor – Fotbalul gaelic

In Blog, Epoca moderna, Istoria sportului on Mai 3, 2012 at 4:43 PM

Da, fiecare lucru la locul sau, fiecare cu meritele sale sau mai cu emfaza spus – Dai  Cezarului ce-i al Cezarului! Iar Cezarul este astazi Fotabalul Gaelic  – spectaculos, frumos prin spontaneitatea sa, absurd fiindca pot sa mori fara sa-ti faca nimeni nimic, generos si modest – fara pretentii (deocamdata sau declarat).

Deschidem astazi seria istoriei jocurilor colective cu balon, cu prezentarea stramosului (in viata) disciplinelor care fac astazi sufragiul universal –  fotbalul, handbalul si – mai ales – al rugby-ului… Da (!) nu se cheama sport colectiv ci joc colectiv (vom explica de ce,  intr-un articol viitor).  De ce o facem (?), din doua motive:

a) in primul rand fiindca pare-se acesta si-a gasit o noua tinerete; a fugit de la azil, rubrica arhive sau curiozitati si aplecat sa cutreiere lumea larga, anuntandu-se  discret dar sigur pe el la portile Europei, cea care l-a zamislit odinioara si care s-ar putea sa se bucure de resuscitarea copilului sau in constiinta maselor consumatoare. Imaginati-va ca la Barcelona estista 6 cluburi de fotbal gaelic, si avem deja campionate regionale;

b) in al doilea rand, pentru simplul motiv ca suntem absolut convinsi ca nu poti performa nici ca tehnician, nici ca jucator, nici ca secretar sau presedinte de federatie daca nu cunosti istoria sportului caruia ti-ai dedicat viata.

Cati dintre noi nu au auzit povestea lui William Web Ellis („inventatorul” rugby-ului – mai tarziu veti vedea si de ce am pus ghilimelele), care suparat pe faptul ca echipa de fotbal a colegiului sau pierdea o partida,  a luat mingea in mana, a fugit cu ea si a inscris golul de onoare. Curios este ca povestea asta se vehiculeaza doar in tarile in care jocul a fost importat. In tara sa de origine unde face intradeavar parte din cultura locala reputata pentru conservatorismul sau, nimeni nu mai inghite galusca, chiar daca locuinta sa este acum casa memoriala si muzeu,iar trofeul suprem se cheama WEB ELLIS CUP. Toata aceata fanfaronada este pentru  „turistii straini” si  – zau! – nu pentru cei care au practicat acest joc cateva zeci de generatii inainte ca WWE sa se fi nascut. Nu! WWE Ellis nu are nici un merit, decat poate acela de a se fi straduit pentru raspandirea rugby-ulu si institutionalizarea lui…Am divagat putin, pentru a pune lucrurile in ordinea lor fireasca. Sa revenim, desi nu eram foarte departe 🙂

Nu, nu-mi tradez comunitatea, nu sunt o iuda frustrata, dar daca vrei sa intelegi ce este rugby-ul trebuie sa incepi (cel putin) cu fotbalul gaelic.

Despre stramosul jocurilor colective  de astazi  – fotbal, rugby, fotbal american si cate si mai cate, cel mai verde, proaspat si chipes bunic care ne-a rams de la strabunici – Fotbalul gaelic – stramosul supravietuitor (si din ce in ce mai “ferches”) al jocurilor colective “clasice” de astazi – Lectura placuta !

O-O Flo

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: