Sportlogic

Din seria ganduri: sa respectam ordinea fireasca a lucrurilor – rugby-ul un fel de fotbal gaelic pentru ai mai „simpli”

In Blog, Epoca moderna, Istoria sportului on Mai 3, 2012 at 4:43 PM

Da, fiecare lucru la locul sau, fiecare cu meritele sale sau mai cu emfaza spus – Da-i  Cezarului ce-i al Cezarului! Iar Cezarul este astazi Fotabalul Gaelic  – spectaculos, frumos prin spontaneitatea sa, absurd fiindca  mintile de azi nu-l pot cuprinde pentru cat este de generos si modest ca fenomen… fara pretentii (deocamdata sau cel putin nu declarate) pentru ca-l vor doar pentru ei.

Deschidem astazi seria istoriei jocurilor colective cu balon, cu prezentarea stramosului (in viata) disciplinelor care fac astazi sufragiul universal –  fotbalul, handbalul si – mai ales – al rugby-ului… Da (!) nu se cheama sport colectiv, ci joc colectiv (vom explica si de ce,  intr-un articol viitor).  De ce o facem (?), din doua motive:

a) in primul rand fiindca pare-se ca acesta si-a gasit o noua tinerete; a fugit de la azil, rubrica arhive sau curiozitati si incepe sa se raspandeasca  fara efortul vreunei federatii sau alt gen de for international, anuntandu-se  discret dar sigur pe el la portile Europei, cea care l-a zamislit odinioara abandonandu-l mai apoi pentru ca generatiile care au urmat s-au dorit a fi orginale si reformatoare, asa cum sta bine celor care bat la portile timpului inchipuindu-si ca istoria va incepe cu ei si pentru ca asa vrea planul unic si global de subminare a traditiilor in procesul de formare a omului nou… Dar noroc ca nepotii sunt ceva mai inteligenti decat parintii si mai respectuosi fata de bunici. Imaginati-va ca la Barcelona estista 6 cluburi de fotbal gaelic, si avem deja campionate regionale;

b) in al doilea rand, pentru simplul motiv ca suntem absolut convinsi ca asa se cade bine unui pasionat de sport, cu atat mai mult unui manager, tehnician, sportiv si anume sa cunoasca istoria si radacinile sportului pe care il reprezinta fiecare dupa iscusinta si posibilitatile sale.

Spre exemplu cati dintre noi nu au auzit povestea lui William Web Ellis („inventatorul” rugby-ului – mai tarziu veti vedea si de ce am pus ghilimelele), care suparat pe faptul ca echipa de fotbal a colegiului sau pierdea o partida,  a luat mingea in mana, a fugit cu ea si a inscris golul de onoare sfidand orice regula. Curios este ca povestea asta se vehiculeaza doar in tarile in care jocul a fost importat. In tara sa de origine unde face intr-adeavar parte din cultura locala, reputata pentru conservatorismul sau printre initiati nimeni nu mai inghite galusca, chiar daca locuinta sa este acum casa memoriala si muzeu, iar trofeul suprem se cheama WEB ELLIS CUP. Totul nu este decat o mitologie pentru  „turisti”, poate si pentru britanicii care tin la blazon, dar nu si  pentru cei care au practicat acest joc cateva zeci de generatii inainte ca WWE sa se fi nascut. Nu! WWE Ellis nu are nici un alt merit decat acela ca disperat de impotenta colegilor sai (sau de dominatia adversarului), a inceput sa joace fotbal asa cum invatase in satul sau luand prin surprindere un public snob si elitist care isi pierduse orice conexiune cu radacinile (traditia). De fapt WWE a modernizat un joc practicat de secole, daca nu chiar si mai mult… Nu stim nici macar daca l-a modernizat pentru ca mingea de rugby a fost „inventata” (din intamplare) in 1870 de catre Richard Lindon care a introdus in interiorul  envelopei fabricata din vezica urinara de porc un fel de camera confiectionata din cauciuc care nu erau perfect sferice, deformandu-se pe masura ce erau folosite… Altfel rugby-ul se juca cu mingi sferice (si aici le fac un semn cu ochiul fratilor din conspiratia ovalului care le stiu pe toate)… In plus, pana tarziu in secolul 20 (in anii 30), „incercarea” la rugby nu valora nimic (zero pct), de unde si numele, dar dadea posibilitatea echipei sa transforme efortul de cucerire/ocupare teritoriala completa in punctele care se marcau doar cu piciorul. De altfel RFU (Rugby Fotball Union) a adoptat oficial ovalul abea in 1892… Aici mai jos o fotografie a lui Richard London, datata 1880 cu 2 mingi de rugby aproximativ ovale… mai bine zis sferice 😀

minge rugby istorica

Am divagat putin, pentru a pune lucrurile in ordinea lor fireasca. Sa revenim, desi nu eram foarte departe 🙂

Nu, nu-mi tradez comunitatea, nu sunt o iuda frustrata, dar daca vrei sa intelegi ce este rugby-ul trebuie sa incepi (cel putin) cu fotbalul gaelic.

Despre stramosul jocurilor colective  de astazi  – fotbal, rugby, fotbal american si cate si mai cate, cel mai verde, proaspat si chipes bunic care ne-a ramas de la strabunici – Fotbalul gaelic – stramosul supravietuitor (si din ce in ce mai “ferches”) al jocurilor colective “clasice” de astazi – Lectura placuta !

O-O Flo

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: