Sportlogic

Fotbalul gaelic – stramosul supravietuitor (si din ce in ce mai „ferches”) al jocurilor colective „clasice” de astazi

In Epoca moderna, Istoria sportului, Origini si "preistorie", Sport si societate, Sportul si politica on Mai 3, 2012 at 3:14 PM

Din multimea jocurilor colective „ancestrale”, una a reusit (este drept si ea „cosmetizata”)  sa se pastreze pana in ziele noastre. Singurul dintre jocuri care „a stiut” sa se adapteze si sa raspunda cerintelor culturii moderne (distractiv/ludic, spectaculos, nu foarte riscant si accesibil – usor de inteles, democratic) este Fotablul Gaelic.  De fapt sunt doua; mai exista si fotbalul australian, dar acolo situatia nu sta chiar asa. Lucrurile sunt mai putin inocente, vom reveni…

Inainte de a ne lansa va recomadim un clip, pentru a va lasa sa va faceti o parere singuri;  stim cu totii ca o imagine face cat o mie de cuvinte, darmite un filmulet.

___________________________________

Putina Istorie – In vremurile vechi, fotbalul care evident, nu se chema la fel peste tot, se practica cam peste tot in lume, nu avea reguli precise si se juca in toate felurile in functie de traditiile locale. Formele sale de practica de atunci aveau totusi toate cateva trasaturi comune (cel putin pe teritoriul britanic):

  • se juca si cu mana si cu piciorul ;
  • se juca cu o minge ;
  • avea o poarta si portar ;
  • restul regulilor erau flexibile sau schimbatoare in functie de locatie, gradul de alcoolemie (bere) in sange, intrigile locale, etc. J
  • punctele se inscriau in poarta

De altfel (ca o paranteza), pana nu de mult, rugby-ul era „FOTBALUL”, pentru ca mai tarziu sa devina rugby fotbal. In Anglia, federatia de rugby se cheama Rugby Football Union, in emisfera de sud jucatorii de rugby sunt numiti fotbalisti si platiti ca atare (important :J). Si «colac peste pupaza» sau ironia sortii (cum preferati), fotbalul nu se chema fotbal, ci de fapt «soccer» (probabil de la sucker – glumesc, scuze).

Fotbalul gaelic a aparut in Irlanda in secolul XIV,  iar prima mentiune istorica si scrisa, dateaza din 1308 si  face referire la un act de acuzare impotriva unui individ John McCrocan, care a injunghiat in mod accidental (? – oare cum arata un meci pe atunci) in timpul unui meci,  pe un jucator de fotbal  pe nume William Bernard – (ca sa vezi ca nu numai la Ploiesti se intampla).

Disciplina a fost reglementata si  institutionalizata tarziu in secolul XIX – 1887/1888,  cand elita irlandeza a hotarat ca specificul national si traditiile trebuiesc salvate. Bine inteles ca nu ar fi fost motiv sa se  intample si ar fi putut juca in continuare intre orase, sate si cartiere, fara regulament scris si federatie, asa cum  jucasera si pana ataunci. Nu stim daca sportul a fost institutionalizat ca o miscare de rezistenta culturala si nationala in fata dominatiei britanice, sau pentru ca nu le pica foarte bine sa-si piarda publicul din cauza „inventiilor” englezesti numite ba handbal, ba rugby sau fotbal in functie de interese, partizani si jocuri politice.  Este foarte posibil sa fie doar initiativa unor unor „baieti smecheri”, care vazand succesul federatiilor create anterior din discipline derivate, sa fi luat initiativa pentru a prelua controlul pe o miscare sportiva independenta si foarte populara in Irlanda. Un lucru este sigur – toata lumea anticipa crearea jocurilor olimpice, se stia forma de organizare si importanta sindicatelor/federatiilor si mai ales, la meciurile locale se consumau tone de bere si de fripturi nesanatoase. (Da da, nu radeti – ca un comentariu –  mergeti si rugati-i pe cei de la federatie sa va lase sa puneti o toneta de inghetata cand se disputa meciuri pe stadionul lor…. sa vedem raspusnul… Nimic rau in asta doar ca sa spunem ca anumite scheme logice exista si dureaza de secole si milenii si asa vor ramane multa vreme de acum incolo… Sa revenim!)

____________________________________

In zilele noastre – Alaturi de baschet (dar acesta intr-o masura mai mica), este ultimul supravietuitor din familia jocurilor colective ancestrale cu balonul. Fotbalul gaelic este matricea (sau closca daca vreti) de dezvoltare a cel putin 3 discipline majore de astazi, care la randul lor au facut si ele pui :

  • rugby –  a dat rugby in 7, rugby in 13 si fotbalul american (cu varianta sa in sala), touch, tag, beach
  • handbal – (care pana foarte tarziu se juca pe teren mare in 11 oameni si cu poarta de fotbal) ;
  • fotbal cu toate variantele sale  – sala, beach etc. De altfel fotbalul si celelalte au trecut prin procesul de reducere a efectivului si mutarea suprafetelor de joc in sali ;

Sa nu uitam fotbalul australian care,  in opinia mea, este sportul cel mai apropiat de forma de origine a fotbalului gaelic si practica sa ancestrala;  probabil datorita numarului important de coloni irlandezi si galezi si bine inteles a izolarii geografice fata de coroana.  Este posibil ca si aceste comunitati, din dorinta de a-si crea o identiate proprie, de a se demarca teritorial, cultural  sa fi schimbat elemente specifice jocului – forma balonului, terenului si a buturilor. Extrasul video de mai jos cu  secvente de fotbal australian, va poate ajuta sa va  faceti  o idee si sa comparati cele doua discipline:

De altfel despre conspiratia celor 2 sporturi fotablul gaelic si autralian (este de actualitate) – pedeapsa „ofensiva” pe care strabunicul vrea sa le-o aplice nepotilor imperinenti si tradatori acum 150 de ani, va vom vorbi in urmatorul articol al acestei serii.

In prezent in tara unde se practica regulat si la scara, Irlanda, nu este chiar un fenomen marginalizat. La finala unui campionat s-a inregistrat recordul absolut de prezenta pe stadion la un eveniment sportiv in istoria sportului irlandez – peste 83000 de spectatori – cu statistici care dau de inteles  ca este chiar sportul cel mai popular la „airishi”.  Daca in tara in cara s-a nascut Brian O’Driscoll, sportul numarul 1 nu este rugby, va puteti imagina impactul fenomenului. De altfel in ultimii ani fotbalul gaellic arata indicatori de crestere importanti  peste tot in lume, cu deosebire in USA (New York) si peste tot unde exista comunitati de origine irlandeza (sau anglo saxona de confesie catolica)… Ca sa vedeti cam pana unde  „bat” anumite lucruri in aparenta fara nici o legatura unul cu altul,  gasindu-si radacinile in episoadele istoriei popoarelor.

_____________________________________

Cu ce seamana, cateva explicatii, logica sa si cerinte – Pana atunci sa revenim la disciplina de astazi; fotabalul gaelic  este stramosul comun al jocurilor mentionate  (toate provenite din insula – nu ma intrebati ce sa intamplat cu jocurile cu balon locale), de aceea  este logic sa ne ni se para ca un fel de sinteza a acestora. Avand in vedere ca aparut cu mult inainte, dar ca pe hartie este mai tanar decat nepotii, sunt inclinat sa cred ca de fapt parintii fondatori la institutionalizarea sa, au incercat sa-l faca sa arate ca pe  frumosul pastor, gardian al tutror oitelor ratacite.

In prezent fotbalul gaelic se joaca in 15 (ca in rugby – asta este un compliment pentru noi), cu o minge de fotbal clasica (de modelul celor folosite in fotbal pana in anii ’60 – asta mai putin, dar o punem pe seama popularitatii balonului rotund si mai ales pe seama usurintei de manuire), pe un teren similar celui de fotbal sau de rugby doar ca are 145m lungime si 90 de m latime, avand poarta de fotbal si buturi de rugby. De fapt fotbalul are poarta de fotbal gaellic iar rugby-ul buturile sale :). Nu exista off-side, asa cum nu exista nici in fotbal sau rugby inainte de anii 30.

Introducerea mingii in poarta este 3 puncte (asa cum era in rugby transformarea), trimiterea ei printre buturi 1 punct. Nu poti face mai mult de 3 pasi cu balonul purtat – dupa 3 pasi trebuie fie sa o bati o data (nu de 2 ori fiindca altfel faci dubla – ca in handbal si baschet), fie sa o jonglezi cu piciorul, fie sa o pasezi cu piciorul (ca la fotbal) sau cu mana lovind-o ca la volley. Inscrierea punctelor se face  doar cu piciorul (de unde si numele de fotbal, nu pentru ca s-ar juca cu piciorul, asa cum era si cazul rugby-ului pana in anii 20 – nu stiati asta pun pariu 🙂 – de aia se si chema incercare si nu inscriere. incercarea era „zero” puncte  – vom vorbi si despre asta).

Este un joc spectaculos – poate „frumosul” familiei (si asta o spune un servitor al rugby-ului), care necesita o pregatire complexa in special pe plan tehnic – deci trebuiesc dezvoltate „abilitatile”. Cu siguranta mai simplu, nu atat de elaborat tactic ca nici unul dintre „derivate” deci mai accesibil si implicit mai usor de inteles.  Efortul se situeaza in registrul viteza- rezistenta si rezistenta-viteza, pentru a ilustra mai bine,  ar necesita capacitati de alergatori de 800-1500, dar cu gabarit mai important fiindca exista si elementul/notiunea de contact.  De cand cu reducerea timpului de joc (inainte se juca pana la abandon – nu ai fi vrut sa faci sport pe vremea aia) la 60′ si aparitia  competitiilor pe reguli internationale, au inceput sa apara si jucatorii de gabarit. Daca facem o lista, este usor de observat ca asemenea atuu-ri si calitati, pot deschide oportunitati importante de raspandire a disciplinei care ar putea sensibiliza destul de multa lume (practicanti si spectatori)… O singura scanteie trebuie, asa cum Murdoch a dat-o rugby-ului in 1996, este destul ca vreunui mogul sa i se puna pata si uite cum pe GSP va trece Galderick inaintea lui Becali… O singura problema; infastructura prin suprafata terenului 140mx90m pe vremurile astea cu speculanti,…hmmm, cam greu.

Cam atat ar fi de spus, cei pasionati sa mai caute si ei… si sa ne scrie daca cumva vor gasi ceva interesant sau important de completat.

…Da(!), ar mai fi sa uram acestui sport care este dovada vie a zadarniciei oricarei tentative de asasinat cultural a unui popor si culturi (oare!?, am vrea noi sa fie asa)…deci sa-i uram „Tinerete fara batranete si viata fara de moarte” , caci „era cat pe ce”… Ce bine ca de de data asta perfidului Albion nu i-a reusit.

O-O Flo

_________________________________

P.S. – Daca nu v-am plictisit, si simtiti ca va fi interesant dati va rog un like paginii Facebook a blogului si vorba englezului trendy – „stay tunned” – fiindca ca vom veni cu revelatii „colosale” (ca de exemplu – vorba amicului Cojo – despre regina Victoria care facea „spagatul” :J)… deci va urma….

Anunțuri
  1. […] si cate si mai cate, cel mai verde, proaspat si chipes bunic care ne-a rams de la strabunici – Fotbalul gaelic – stramosul supravietuitor (si din ce in ce mai “ferches”) al jocurilor colec… – Lectura placuta […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: