Sportlogic

Mai cu talent Dorele !

In Blog, Lifestyle si tendinte, Sport si societate on Mai 7, 2012 at 2:05 AM

________ Video inside 😛 😀 _________

Initial ne-am gandit sa tratam aceasta disciplina intr-un blog specializat destinat activitatilor de „fitness” si asociate. Pe parcursul documentarii mi-am dat insa seama ca dansul la bara este o chestie cat se poate de serioasa, isi merita locul ca subiect pe pagina unui blog destinat istoriei sportului, culturii si moravurilor sociale in general.. Si mai ales  societatii!. Este si lesne de ghicit de ce, de vreme ce pana nu demult mentalitatea colectiva asocia activitatea cu universul „vietii de noapte” avand drept singura functionalitate aceea de a stoarce cateva bilete in plus din buzunarele „domnilor plecati in viata”. In acelasi timp, cei a avut curiozitatea sa urmareasca astfel de reprezentatii, nu pot sa nu admita (cel putin in sinea lor) ca uneori au fost impresionati de performanta pur sportiva a „fetelor”. (De ce am oare impresia ca  tocmai am facut o greseala!?) Si am senzatia ca daca as face trimitere si la calitatile artistice ale disciplinei, voi fi judecat mult prea aspru.

Dar de ce nu ? Cred ca noi toti (cei mai norocosi) am vazut prima oara in viata in noastra un numar la bara intr-un circ. Stim cu totii ca «circul» ocupa o zona proprie sau mai bine zis are un statut special, fiind considerat de unii o activitate la confluenta intre performanat artistica si cea sportiva, uneori mai aproape de una sau de cealalta. Este clar pentru majoritatea dintre noi ca anumite reprezentatii de circ (marea lor majoritate – mai putin numerele cu animale) sunt o forma de exprimare artistica – fie ca ne plac sau nu – un demers estetic sau daca vreti sublimarea unor calitati si abilitati fizice intr-un act de expresie artistica… Daca numerele de circ la bara sunt, atunci „dansul la bara” – o forma poate mai putin acrobatica si mult mai explicita „functional”  – de ce nu ar putea fi si el o preformanta artistica si/sau sportiva !?… Bine inteles ca este; si chiar una destul de impresionanta, care necesita multe ore de practica si exercitiu. Doar ca locul de practica face ca aceasta „arta sportiva” sau „sport artistic”  sa fie marginalizata. Evident vorbim despre performantele si valorile autentice ale „aparatului”.

Oricat de concervatori am fi, trebuie sa admitem ca in zilele noastre dansul la bara a parasit zona de umbra a cluburilor de „striptiz” si a intrat definitiv (credem) in  sfera preocuparilor onorabile – exista cluburi de fitness care propun cursuri specifice si de ce sa nu recunoastem ca activitatea in sine necesita infinit mai multa munca si calitati decat cursul de Hi-Lo sau STEP,… ba chiar exista campionate mondiale unde evident au aparut si gimnastele care s-au reprofilat… Ceea ce ma duce cu gandul la faptul ca adevaratele institutii ale sportului de masa si educatiei fizice sunt mai de graba cluburile de noapte decat salile de fitness :))))…Glumim!

Acum uitandu-ma la o reprezentatie de acest gen, stau si ma intreb cu ce este mai presus un numar de gimanstica artistica sau sportiva. Bara este un aparat ca toate celelalte, care dimpotriva, fata de verisoarele „clasice”, ofera deopotriva posibilitati de exprimare artistica cat si sportiva… Nu as spune acelasi lucru despre sarituri sau paralele, unde latura artistica este destul de „ascunsa” ca sa nu spunem inexistenta… Daca cumva bat campii, sa-mi spuna cineva ce este artistic la proba de sarituri!?… Probabil pozitia degetului mic la aterizare, ca altceva nu vad ce poate fi foarte „inaltator” intr-o reprezentatie care dureaza cam 1″… Ah da si inaltimea de la sol a fazei de „zbor”… Este adevarat, cu ajutorul trambulinei ne putem inalta destul de mult… Ori in cazul barei, dimensiunea artistica nu este doar vorba in vant pentru a masca maiestria de a face „tumbe”.

Trebuie sa recunosc. cu ocazia acestui articol m-am mai pus si eu putin la curent…Deci in momentul de fata exista 3 mari genuri ale dansului la bara :

a)      dansul la bara artistic (ce spuneam eu) – si aici intra si categoria spectacolelor «erotice»…dar atentie nu numai

b)      dansul la bara – fitness (iar cuvinatul asta imposibil care vrea sa desemneze sau sa cuprinda totul) – si aici intra in general activitatile propuse in cadrul cluburilor de fitness si a diverselor scoli de profil

c)      dansul la bara sportiv – aici intra disiciplina practicata in scop competitional; suntem aproape in lumea sportului profesionist,  practicantii fiind adeseori atleti de nivel olimpic.

Ce este cel mai frumos la aceasta disciplina este faptul ca granitele dintre categoriile pe care practicantii si le asuma sunt destul de fragile, iar tranzitii si «transgresari » pot avea  loc in toate sensurile.

…Ma rog… si cand tocmai ma pregateam sa arunc o gluma proasta de genul „iubire, vreau sa-ti cumpar o bara, cred ca este momentul sa-ti iei un abonament la sala” (rima involuntara..ia uite din nou), stupoare frate,… ce crezi aflu !?…Pana nu demult in epoca moderna, dansul la bara era o «afacere » (job, munca, activitate, ocupatie etc.) de barbati…

„MAI CU TALENT DORELE” pana urma nu este chiar vorba in vant

…Intr-un articol urmator, pentru cei care se plang ca doamnele  ne iau locurile de munca (mai ales in posturile de conducere), aflati ca fenomenul nu dateaza de ieri de azi; despre cum ne-au dat acestea jos de pe bara…Fiindca jobul asta ni l-au luat de pe vremea cand nici nu aveau drept de vot… >>>Va urma>>>…

O-O Flo

Anunțuri
  1. […] Nota – In acest articol este continuarea celui publicat in blog-roll –”Mai cu talent Dorele !“ […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: