Sportlogic

Da-mi 200 ca sa-ti… indrug baliverne!?

In Economia sportului, Sport si societate on Mai 10, 2012 at 12:20 AM

Am obiceiul să scormonesc (pe net). Uneori când gasesc ceva care cred eu că va „face istorie” inregistrez pagina HTML sa fie acolo pentru nepoti. Nici nu vă dati seama câte dintre ele dispar dupa luni…Dar ce ne facem cu articolele care dispar a 2-a zi. Acum că am lansat blogul, am să public un subiect care, cred eu, merită aprofundat…Daca nu din punctul de vedere al interesului stiintific si al problemelor de etică care le ridică, cel putin din punctul de vedere al escrocheriei patentate la scară mondială de peste 60 de ani, pe care industria medicală o  practică la cotidian pe noi TOTI… de care nici chiar cei „privilegiati” nu scapă.

Potrivit unui articol al Associated Press care a apărut în Minneapolis Star Tribune, pe 09 martie 2011, există laboratoare genetice care sustin că in urma unui test (pret 200 USD), vă pot dezvălui sportul pentru care copilul dumneavoastră „ se va fi sau s-a născut pentru a-l practica”.

Oare chiar pot ei să ne spună exact asa ceva avand in vedere că aceleasi calităti fizice pot fi utile si la mare căutare in mai toate sporturile!?

Unele aspecte ale performanţei sportive, cum ar fi puterea si viteza pot fi „ajutate” (determinate este termenul) de zestrea genetica a individului. Un test poate cel mult sa le spună părinţilor, dacă copiii lor poseda aceste gene. Cei de la „marketing” in schimb sustin că o baterie de teste genetice vor ajuta să se descopere „Sportul” cel mai potrivit pentru copilul dumneavoastră. Un fel de a spune.

In urma reactiilor publice (dovadă este si faptul că informatia a dispărut de pe sursa ‚initială” –  cred că am facut un pleonasm), laboratoarele susţin că testele nu sunt concepute pentru a spune părinţilor ce sport trebuie să practice copiii lor, ci doar pur şi simplu pentru a „ajuta oamenii să devină atletii care au fost meniti să fie la nasterea lor.” Şi culmea, unii dintre clienţii lor sunt de acord, spunând ca rezultatele ajuta pe parinti de a-si orienta copiii pentru a descoperi „sportul” a caror vocatie o au.

Din fericire există si sceptici însă:

Dr. Lainie Friedman Ross, deontolog si medic pediatru la Universitatea din Chicago, a declarat ca testul ridică probleme etice atunci când este utilizat la copii deoarece ei sunt prea tineri pentru a înţelege implicaţiile posibile si pentru ca sa-şi dea sau nu consimţământul.

„Acest lucru este genetică de agrement, si are un potenţial real de a aduce prejudicii grave”, a spus Ross. „Oamenii vor crede;` În cazul în care copilul meu are această calitate, am sa-l imping sa facă eforturi mari pentru a reusi. În cazul în care copilul meu nu are calitatea necesară, vom renunţa înainte de a începe ” a declarat ea… Savanta incheie prin a recomanda parintilor „să-si lase copiii să-si urmeze visurile.”

„În timp ce părinţii au autoritatea de a lua decizii cu privire la ingrijirea sănătatii copiiilor lor – din fericire astfel de teste sunt facultative – in cazul unui astfel de test, copiii ar trebui implicati activ în procesul de luare a deciziilor”, a spus Ross.

…La ceea  ce a spus doctorul as mai adauga si eu o reflexie…Daca mâine chiar se ajunge la asa ceva (maine fiind ieri, dar să spunem că maine ajunge „noutatea” si pe la noi) si copilul tău are genele lui Tănase de la Steaua (feri Doamne), il faci fotbalist ca sa fie toată viata lui mai slab decat Messi…sau altfel spus, il impingi de la spate spunându-i „fa-te fotbalist nu vei fi genial, vei si tu acolo…dar nici măcar cât Samartean nu vei ajunge!!!” Urââât fiindca bietul Tanase ce altceva ar putea sa facă!?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: