Sportlogic

Stapanul Inelelor chiar exista – introducere in „Istoria nescrisa a Olimpismului” (1)

In Blog, Sportul si politica on Mai 15, 2012 at 10:48 AM

– sau ganduri pentru amorsarea a 1001 de diverse subiecte posibile si pentru unii nu foarte verosimile –

______________________________________

* Nota importanta – Da stapanul inelelor chiar exista, dar nu este Octavian Murariu (si nici Dan Grecu… desi unii se cred)

______________________________________

Se apropie Olimpiada si as fi vrut sa scriu ceva prin care sa amorsez poate o linie editoriala periodica care sa sarbatoreasca incepand de acum si pana in ziua „0” cel mai mare eveniment sportiv al lumii… daca nu chiar „cel mai mare eveniment ciclic” pur si simplu… Zis si facut doar ca in fata hartiei m-a lovit blues-ul. Mai intai m-a cuprins un gand, care usor usor mi-a invadat maruntaiele transformandu-se intr-o senzatie destul de neplacuta si deprimanta. Un moment de luciditate(!?)… poate!

Si dintr-o data incep sa-mi aduc aminte de toate cele «grele» si nu pot sa uit ca uneori, cand ma intorc de pe teren si sunt trist fie din cauza unui antrenament care «nu a mers», fie a unei infrangeri, fie ca asist o la o accidentare, sunt tentat sa-mi pun intrebarea; oare de ce oamenilor le place sportul si mai ales competitia sportiva, care este finalitatea (!?) Daca stam sa ne gandim putin, totul pare pana la urma absurd, lipsit de sens si chiar mai rau, uneori chiar dramatic. Semeni care mor (ucid sau sunt ucisi), care devin invalizi pe viata, comploturi, sfori, coruptie, vise naruite, ba unoeri chiar si razboaie.

Si as putea da sute de exemple care mi-ar da dreptate, sustine si intretine momentul de depresie – multumesc realitatii pentru suportul acordat –  dar zau, uite ca exista una sau doua povestioare care fac toti banii. Ok, stiu ca Jacque Rogge nu are nici o treaba cu Olimpismul, asa cum nu a avut-o nici stramosul Pierre. Stiu ca baietii astia golesc visteria guvernelor, buzunarele suporterilor,  sug sangele si sudoarea atletilor.  Stiu ca JO sunt jucaria unor nostalgici plini de „paradoxuri” – iluministi laici care in pivnita caselor au altare, progresisti tanjind dupa gloria imperiilor coloniale cand o femeie cu pielea mai mult decat bronzata, buze si fese bogate, se credea venita pe lume doar pentru a le servi stramosilor lor ceaiul de iasomie in decor de apus de purpura si zumzete de pasare colibri…Desi tot ei sunt cei care au militat pentru combaterea paritatatii intre sexe, revendicand meritul „emanciparii” femeilor. Da, stiu ca stana este a lupului si tot lupul este si cioban.

Stiu ca noi toti cei multi (chiar si cei «treziti»), ne pacalim (singuri – de dragul pleonasmului), fortandu-ne sa ne plasam undeva deasupra acestor realitati, doar pentru a celebra si incarca cu bucurie si entuziasm evenimentul pe care-l „adoptam” cu simbolurile si valorile sale si in care ne incapatanam sa credem, amagindu-ne ca sunt  inca de actualitate undeva ascunse printre sau in noi… Doar ca nu dam de ele de tipicari, orbi sau ghinionisti ce suntem. Totusi cu totii simtim ca ele sunt acolo!… Nu-i asa?…Snif!

Stim ca exista o legatura mai mult sau mai putin stransa intre miscarea olimpica si „conceptul” de noua ordine mondiala, intre ea si o anumita idee despre colonialism, despre globalizare, despre lupta acerba care se da pentru putere intre diverse sfere de influenta si cat de mult ajuta JO pe cativa in aceasta lupta…. Doar pentru ca sa supravietuiasca. Nu v-ati intrebat de ce USA sau Rusia sau China, fiecare luata in parte sau impreuna, au foarte putin de spus la CIO desi sunt tarile cele mai titrate in istoria jocurilor olimpice moderne – nu vorbim despre discipline, aici federatiile cele mai tari fac legea ; vorbim despre accesul la «Loja», acolo sus in varful muntelui Olimp, unde salasuiesc zeii. Credeti ca degeaba cartea si filmul se numesc «Stapanul inelelor»?! Si credeti ca degeaba greul luptei cu raul revine doar catorva muritori neintelesi si idealisti, ajutati doar de fiinte fantasce (hobiti si elfe), care stim cu totii – nu exista !? Da, cei care se presupune ca ne ajuta nu exista; dar stapanul inelelor exista! De fapt stapanii, fiindca sunt mai multi – unii buni altii rai, unii pe hartie altii in sufletele noastre.

Stim ca aceasta viziune, minciuna sau mirajul,  cum sa-i spun…«fata morgana», o avem noi  toti, mai putin dulaii din sistem, cei care le vehiculeaza si care ne intoxica cu ele si alte discursuri sforaitoare… Stim si totusi unii dintre noi ne incapatanam sa credem… De ce oare ?…Cred ca stiu raspunsul si nici nu vreau sa ma gandesc la el, atat de rusine imi este!

Ei bine pentru ca exista una sau doua povesti care „fac toti banii” si daca nu ar fi decat ele, tot ar merita sa sarbatorim…Uite de aia!…

…Asa ca, Dragilor, imi acord dreptul si onoarea sa declar deschisa Olimpiada 2012…Sper ca nu va fi la modul clasic – in date, recorduri si statistici – ci despre cei care ne-au convins ca se merita !… sau ca nu merita :S!

>>> va urma >>> tin’te bine J. Rogge, fita cu guler alb „care esti tu!”…nu serios! >>> va urma >>>

Homo ludens

Anunțuri
  1. […] fiindca am declarat Olimpiada deschisa si vorbiram despre Stapanii inelelor (aici), de francezi, de alegeri, de ai nostri (inclusiv Danc Diaconescu ) , negri, buni si rai […]

  2. […] Stapanii Inelelor cu tematica Olimpiada si alegerile; cel care va poate explica inceputurile si de ce stapanul […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: