Sportlogic

Laura Badea Carlescu – „Eroina Inelelor” (5)

In Comunitate on Octombrie 15, 2012 at 7:43 PM

Cuvant inainte – Dupa cautari asidue si insistente, prietenii au reusit sa-mi obtina o  „intrevedere”  cu Laura Badea Carlescu! Nu stiu daca Laura mai are nevoie de prezentari. Puteti consulta profilul  sau pe diverse surse si cu siguranta veti gasi site-uri mai informate decat Sportlogic sau jurnalisti mai cunoscatori decat subsemnatul – de altfel nici nu sunt unul. Din comoditate (glumesc) si din dorinta de a pastra omogenitatea publicatiei, voi lasa profesionistilor – nimeni altcineva decat Andreea Raducan – sarcina prezentarii Eroinei noastre…  (N.A. – sa nu uitam ca in ultimul articol – inca vizibil pe pagina de intampinare – era vorba despre Andreea Raducan si calitatea ei jurnalistica… Cata dreptate aveam referitor la acest subiect si…  ce mica este lumea 🙂 ! )

Andreea Raducan prezinta Laura Badea

… Este probabil firesc ca un interviu sa nu ofere spatiul necesar volumului de informatie pe care autorul sau ar dori sa-l otbina si evident sa-l prezinte audientei . Se intampla des din cauza diverselor constrangeri, fie din respect fata de cel intervievat si timpul sau…

_______________________________

Prima impresie – … Ei bine, ce spuneam in „cuvantul inainte”, nu este valabil si in cazul Laurei Badea… Si nici in al meu – evident! 🙂

Sunt exact genul de persoana care NU stie unde si cand sa se opreasca, dar cu toate acestea Laura Badea m-a dovedit! Suntem o publicatie minuscula si de suflet. Nu trebuie sa va explic prea in detaliu care este reactia unor personalitati din sportul sau cultura romaneasca cand sunt anuntate ca… „blogul meu personal” :)… doreste sa le ia un interviu.

Ei bine, cu Laura se pare ca nu functioneaza logica „impamantenita”. Este cea mai disponibila dintre toti cei pe care am incercat sa-i abordez si zau, nu din lipsa sau nevoie de vizibilitate. Este exact genul de persoana de care are nevoie sportul romanesc, oricare ar fi esalonul la care ne-am adresa. Daca as fi un copil sau un sportiv, mi-as dori sa am un antrenor care stie sa asculte, iar daca are si raspunsuri, atunci el va fi „maestrul”. Evident, cine nu si-ar dori asta!? Daca as fi un antrenor, mi-as dori aceleasi calitati si atitudini din partea unui manager sau director de club….Si astfel putem duce rationamentul  pana la Comitetul Olimpic International si chiar mai sus :).

Laura face parte din categoria extrem de rara a personalitatilor, campionilor (etc.) disponibili. Pe ceilalti nu-i voi numi, deoarece interviurile lor au fost sau vor fi publicate in curand.  Am tinut sa mentionez acest aspect datorita faptului ca, in opinia mea, disponibilitatea este calitatea principala a celor care reusesc realizari de exceptie.  Fara ea nu putem avea campioni, antrenori, pe scurt – rezultate confirmate si durabile oricat de favorabile ar fi conditiile; talent, resurse sau uneori pur si simplu noroc.

Prin titlurile castigate si prin atitudinea sa, Laura Badea este alaturi de marile nume ale Olimpismului feminin – Wilma Rudolph, Laura Fleissel, Marion Jones  o – 100% – adevarata   Eroina a Inelelor… fara nici o concesie din partea noastra, fiindca din cand in cand ni se mai intampla sa mai facem si dintr-astea. Bine inteles, fiecare are povestea ei si este clar ca viata unora poate fi mai incarcata de accente dramatice sau senzationale decat a celorlalti. Cu toate acestea nu putem sa nu remarcam trasaturi comune tuturor marilor nume ale sportului, oricare ar fi povestea vietii lor. Generoasa, modesta, curajoasa (nu da repede bir cu fugitii), amabila, deschisa… si probabil cea mai titrata scrimera a noastra (si florestista pe deasupra :)), este exact genul de „icoana, de care Sportlogic are nevoie pentru a-si duce la bun sfarsit misiunea”!

Ce sa mai spunem despre faptul ca este probabil singura care „s-a riscat” (am pus ghilimele) si prin care in ultima vreme s-a reusit jonctiunea intre cultura si sport. Pe 11 iunie 2012, invitata fiind de Institutului Cultural Roman, Laura nu s-a temut „sa plonjeze” recitand din Nichita Stănescu, Gellu Naum şi Ştefan Augustin Doinaş, în cadrul evenimentului Winning Words: Poetry and Sport. Alături de ea au participat si alte mari figuri ale Olimpismului printre care si fostul campion olimpic la 400 m – garduri de la Seul, Edwin Moses.

(N.A. – pentru colegii de la GSP care l-au numit campion la atletism. Este extraordinar cate initiative frumoase apar in lumea sportului de cand a aparut acest blog, care nu se sfieste sa mai lase cate o mica si nevinovata injuratura din cand in cand. Daca asta este combustibilul de care aveti nevoie domnilor responsabili, va rog doar sa-mi spuneti fiindca am tolba plina si de vorbe si de tot ce este nevoie pentru a va ajuta cu inspiratia… si scuze pentru aceasta paranteza, dar ca sa nu creada unii ca i-am uitat…).

Interviul face parte dintr-o serie programata in 4 parti (deocamdata:)),  care va incearca sa va prezinte  o campioana mondiala si olimpica din perspectiva valorilor si convingerilor proprii, indiferent de natura subiectului propus spre dezbatere – fie ca este vorba despre viata profesionala sau cea personala…

Speram  ca incercarea noastra sa puncteze si pe planul originalitatii, fiind probabil singurul interviu „deschis” (sau „interviul fara sfarsit”) din analele jurnalisticii, in care ultimul cuvant de spus il va avea tot reporterul 🙂 ! …Asta doar daca Laura Badea-Carlescu nu doreste sa aduca completari (in comentarii) pentru a inchide subiectul.

In acelasi timp ne dorim  ca tematica si raspunsurile invitatei noastre sa ajute catusi de putin cauzei pentru care militam – resuscitarea interesului pentru sport in general si (re)descoperirea artei armelor (scrimei) in particular; un sport oarecum mai putin cunoscut si practicat, ca sa nu spunem marginalizat, desi este una dintre disciplinele de continuitate in istoria si civilizatia ultimului mileniu, fondatoare a miscarii sportive moderne, dar mai ales una dintre cele mai spectaculoase pe care ni le propune astazi familia sporturilor olimpice.

Fie ca vorbele Laurei Badea Carlescu – Campioana Europeana, Mondiala si Olimpica – sa devina sursa de inspiratie pentru actorii dezvoltarii sociale de la noi – institutii publice, corporatii, etc. –  si de ce nu, pentru tanara generatie de sportivi din toate disciplinele…pentru ca succesul nu are foarte multe retete – 5% inspiratie si 95% transpiratie (Einstein)>> va urma>>

– O-O Flo –

Anunțuri
  1.  Sa traiesti, Dutule

    Te rog sa introduci in baza ta de date si adresa directorului LPS Iasi, prof. I G.  Daca esti interesat, am o baza de date cu profii de sport din Iasi. Cere, si ti se va da!

  2. Multumesc Domnule! 🙂 Ar fi de folos doar daca unii s-ar arata interesati…De ce nu.!? Dar nu vreau procese! In cazul asta tu esti acela care va avea probleme… Hai sa gasim o modalitate sa-i interesam. In locul tau as cere ca aceasta conversatie sa fie stearsa imediat :)…Nu am uitat despre evenimentul de la Iasi, doar ca sunt putin in urma cu toate…PPP…Nu-i o vitamina noua… ci of orma de salut…iti spun eu alta data 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: