Sportlogic

Asalt – sport si scrima in Romania – cu Laura Badea (1)

In Bizz sport, Economia sociala, Sport si societate, Sportul si politica on Octombrie 20, 2012 at 1:28 PM

Cuvant inainte despre invitata si interviu – Laura Badea Carlescu este una dintre cele mai titrate floretiste din istoria mondiala a scrimei – 3 medalii olimpice inclusiv aurul la individual la Atalanta in 1996, 2 titluri de campioana mondiala si 2 titluri de campionana europeana.  A fost cunoscuta ca fiind una dintre cele mai creative si spectaculoase tragatoare ale floretei mondiale… (N.R. – Si din nou wikipedia intr-o limba straina are mai multe informatii cu privire la o personalitate din Romania, decat wiki in limba romana).

In prezent Doamna Badea Carlescu detine functia de Director al Departamentului de Educatie Olimpica in cadrul Comitetului Olimpic si Sportiv Roman. Pe langa functia sa, Laura este o persoana angajata, implicandu-se regulat in proiecte de responsabilitate civica, educative, etc.

_______________________________

Explicativ – Din motive de spatiu si confort al lecturii, interviul va fi strucuturat in 3 parti :

–         Astazi : Partea I-a  – Asalt – sport si scrima in Romania –  cu Laura Badea

Vor urma :

–         Partea a II-a – Invataminte despre campioni si  performanta  – Laura Badea (2)

–         Partea a III-a – Sfarsitul lumii cu Laura Badea (3)

M-am gandit mult daca trebuie neaparat sa fac comentariile in urma raspunsurilor invitatei. S-ar putea sa nu para amabil din partea mea, dar cred ca este spre binele colectiv ca sportul romanesc si responsabilii sai sa primeasca cat mai multe retururi de la noi cei multi… Deci in text barat gandurile mele „postume” la care Laura poate raspunde oricand… Chiar o rog!… Evident nu facem critica de dragul criticii, iar comentariile nu vin sa o contrazica pe invitata noastra si nici nu doresc sa stabileasca raporturi de valoare intre opinii diferite (dupa parerea mea pertinente – nu pot sa scap acuzatiei de subiectivism aici) . Nu doresc decat sa dezbat pe tema diverselor manifestari ale unor problematici care consideram ca merita atentie si de ce nu chiar si „tratament”. Oricum sunt greu lizibile, deci stiu ca efortul il vor face doar cei foarte interesati…

…Prêt ? … En garde !…. Allez !!! 🙂

_______________________________

Preambul/introducere la intrebarea Nr. 1 – Referitor la scoala romaneasca de scrima… Stim cu totii care este situatia in sportul romanesc, nu dorim sa mai rasucim „floreta” in rana… Exista totusi un fenomen pe care nu reusesc sa mi-l explic; performanta unilaterala a scolii romanesti intr-o anumita disciplina – doar la baieti sau doar la fete in functie de variabile care imi scapa. In istoria sportului romanesc am observat acelasi fenomen la mai multe discipline. Dau un singur exemplu – atletismul – desi situatia este aproape generalizata cu exceptia catorva discipline – scrima si gimnastica, care reusesc rezultate la ambele categorii – restul sporturilor nu reusesc sa aduca stasifactie decat  fie la baieti fie la fete:

1) Intrebare O.F. – Care este opinia dumneavoastra referitor la aceasta „ciudatenie” din sportul romanesc? Daca nu aveti un raspuns pentru celelalte discipline, atunci care este cauza manifestarii ei in scrima care, desi are rezultate si la baieti si la fete, nu reuseste sa LE OBTINA SIMULTAN la ambele categorii ale aceeasi arme ?

1) Raspuns L.B. –  Am sa ma refer strict la scrima. De ce nu avem rezultate la ambele categorii ? Pentru ca depinde de generatie si de modul in care sunt gestionate fondurile federatiei. Scrima are 3 arme : spada, floreta si sabie si 6 probe – 3 la feminin si 3 la masculin. Bugetul se da in functie de rezultatele obtinute la Campionatele Europene si Mondiale. Niciodata nu a fost posibil ca toate probele sa fie la fel finantate, mai ales ca nu toate sunt probe olimpice (spada si sabia feminin au fost introduse mult mai tarziu).

Federatia a incercat sa finanteze mai mult probele care aveau sanse reale la medalii. Am avut foarte multe rezultate notabile si la masculin si la feminin, dar la arme diferite. In general fetele sunt mai muncitoare, mai docile, mai ascultatoare, mai creative, mai echilibrate si au o dorinta mai mare de afirmare. Dar, exista si baieti care performeaza, care nu precupetesc nici un efort .

[ In mare parte de acord- cauzele pot fi multiple, iar generatiile sunt un factor determinant… Totusi inca nu ma impac cu ideea ca atletismul masculin romanesc este practic inexistent de peste 40 de ani; chiar numai aceasta sa fie cauza!? Nici o generatie in aproape jumatate de secol , in timp ce la fete multiple campioane mondiale, europene si olimpice, recorduri, etc.!?… Sau nu reusesc sa inteleg cum in canotaj masculin nu existam in timp ce la fete am dominat scena mondiala timp de decenii – echipamentul este acelasi, tehnica aceeasi s.a.m.d. Preocuparea federatiilor doar petru un pol al disciplinelor respective, nu este chiar o scuza pentru a acepta situatia.]

__________________________

2) Intrebare O.F. – Ce se intampla cu floreta romaneasca, nu am mai auzit de mult de o performanta rasunatoare…  Cred ca de la retragerea dumneavoastra. Si daca totusi au existat iar eu nu am auzit despre ele, atunci chiar ca nu este vina mea – stiu ce vreau sa spun prin asta. Am observat impactul benefic in urma numirii lui Covaliu la carma lotului national de sabie. Nu este pacat ca cea mai talentata floretista din istoria scrimei romanesti sa nu incerce sa formeze (antreneze)  o generatie (un lot) !?

2) Raspuns L.B. – Floreta masculina a fost prezenta la Londra, prin Radu Daraban, cel care a obtinut calificarea. Floreta feminin, prin Cristina Ghita, nu a reusit calificarea la Jocurile Olimpice . Lotul de floreta feminin nu a mai fost unul olimpic cu un an inainte de Jocuri. Federatia a decis sa ramana doar lot national, finantand armele care aveau cu adevarat sanse la Jocuri. Din pacate diferenta dintre generatii si lipsa motivatiei si-a pus amprenta asupra floretei feminin. Sunt convinsa ca se v-a forma o noua generatie care v-a duce mai departe traditia floretei feminine. 

Ma bucur pentru reusita lui Mihai Covaliu si a echipei pe care o antreneaza. De ce nu am optat pentru antrenorat ? Dintr-un motiv foarte intemeiat – sunt mama si consider ca datoria unei mame este de a fi cat mai mult timp in preajma copilului. Intotdeauna mi-a placut ceea ce spunea Gabriela Mistral : „Multe dintre lucrurile de care avem nevoie pot să aştepte, copilul nu poate. E perioada în care se formează din punct de vedere fizic, când mintea i se dezvoltă. El nu înseamnă mâine; el înseamnă azi”.

Preambul/introducere la intrebarea Nr. 3 – Filmele de capa si spada au intotdeauna succes. Notiunea de confruntare directa 1 la 1 asigura de regula o cota ridicata de interes in majoritatea disciplinelor care propun astfel de competitii – tenis, lupte, box, MMA, etc.…Putem spune ca scrima este o disciplina in care spectacolul sportiv este asigurat. Oricat de mare ar fi traditia in alte tari (chiar si atunci cand  vorbim despre culturi {Franta, Italia} in care competitiile de scrima au un loc privilegiat – audienta, succes public, etc. – cu exceptia marilor „turniruri”), scrima nu a fost niciodata un sport mediatizat pe cat cred eu ca ar merita…ba chiar sunt convins ca „potentialul” (de) spectacol al acestui sport este net subexploatat si chiar nu cred ca va face face mai putini spectatori decat partidele de snooker… Dar s-ar putea sa gresesc !

___________________________

3) Intrebare O.F. –  DE CE CREDETI CA SE INTAMPLA ASA !? Este o forma de elitism din partea scrimerilor, este dezinteres din partea media, lipsa de preocupare din partea celor implicati – federatie, cluburi -, tine de specificul culturilor respective sau este cate putin din toate !? Altfel spus avem de lucru la mentalitati, dar trebuie sa facem eforturi serioase in zona de PR si comunicare. Daca exista si ale cauze care sunt ele ?

3) Raspuns L..B  – Scrima este un sport cu doua arme conventionale (floreta si sabia), care respecta niste reguli de arbitraj. Pentru cei care nu sunt initiati in tainele scrimei este destul de greu sa inteleaga ce se intampla pe plansa. Media este interesata de acest sport cand sunt rezultate la competitiile de varf. Probabil ca ar trebui multa implicare din partea federatiei, din partea comisiei de marketing. Este din ce in ce mai greu de gasit sponsori, mai ales in situatia economica actuala.

[Stim cu totii cat de greu este sa gasesti sponsori. Dupa parerea mea sponsorii nu se cauta ci sunt ademeniti. Nu este un proces punctual ci rezultatul unei constructii durabile si al incercarilor fara sfarsit… Fara nici un apropos la Federatia Romana de Scrima, dar ca o trasatura dominanta in societatea noastra – (si chiar si din experienta proprie cu FRR) – pe langa relatii solide, activitatea de cautare a acestora necesita atat un minim de competente, cat si unul de etica… De multe ori conflicte de interese sau nici macar conflicte, doar interesele unora blocheaza absolut orice tentativa de dezvoltare ]

____________________________

4) Intrebare O.F. – Aveti un mesaj pentru potentialii agenti de dezvoltare din societatea civila care ne-ar putea citi, cu privire la dezvoltarea miscarii sportive in general si respectiv a sportului pe care il reprezentati ?

4) Raspuns L.B.Un mesaj pentru potentialii agenti de dezvoltare ? Sa vina la scrima pentru ca vor intra intr-o lume aparte. Personal, consider că scrima oferă celui care o practică nu doar emoţia confruntării sau satisfacţia victoriei, ci şi o stare psiho-afectivă cu totul deosebită. Aş numi-o, simplu, “starea de bine”, rod al complexităţii aflate în echilibru, al armoniei componentelor sale. E bine să îndrăzneşti, dar  pentru asta trebuie să fii, în acelaşi timp, prudent. Este captivant să te poţi avânta, cu condiţia să înţelegi că şi celălalt – partenerul de întrecere – îţi poate replica, cu aceleaşi mijloace, eventual mai bine stăpânite. Este extraordinar să ai încredere în propriile forţe, fără să uiţi că acolo, pe planşă (ca, de altfel, şi în lume!) nu eşti singurul care se bucură de un asemenea sentiment. În definitiv, uneori e vorba doar de o fracţiune de secundă… de câţiva milimetri… de o singură pulsaţie a inimii. O tuşă adună în ea sute de ore de efort, de repetiţie, de speranţă sau – de ce nu? – de exasperare. Şi… Abia după ce ai făcut tot ce ţine de tine, Dumnezeu decide dacă meriţi să câştigi. Sau să pierzi. Dar, ca şi viaţa, scrima îţi oferă nu doar bucuria triumfului ci şi posibilitatea să te redresezi. Să o iei de la capăt. Cu încredere, cu pasiune, cu nobleţea aceea care conferă distincţie, eleganţă… starea de bine care încoronează împlinirea.Sportul m-a îmbogăţit sufleteşte, m-a format, m-a ajutat sa devin ceea ce sunt astazi.

[Pasajul Laurei m-a cucerit– NU VAD CINE PUTEA SA O SPUNA MAI BINE… Poate eu atunci cand ma „avant” despre rugby 🙂 SPER SA SE AUDA ACOLO UNDE TREBUIE!… ]

__________________________

5) Intrebare O.F – Aveti o strategie o idee sau o observatie… de ce nu o provocare/propunere pentru corporatii, media, public, (etc.), care ar putea duce la dezvoltarea apetitului mediatic pentru competitile de scrima ?

5) Raspuns Laura BadeaStrategii de dezvoltare a apetitului mediatic pentru competitiile de scrima?

Scrima  este  un sport care a adus si va aduce inca mult timp medalii de la C.E., C.M. si J.O. Mai mult decat atat este un sport care a avut si are sportivi care pot deveni adevarate modele pentru tineri. Trebuie investit in tineri, in sport. Trebuie să promovăm sportul ca model de toleranţă şi fair play pentru societate, ca stil de viaţă, ca un concept moral la formarea de mentalităţi favorabile şi de atitudini pozitive şi active.

[Da asa este, doar ca as fi vrut sa aflu mai multe. Just dar putin cam prea la modul generalist… Pe de alta parte interviul a fost scris si doar raspunsurile Laurei au insemnat 6 pagini. Nu pot sa nu-i multumesc inca o data pentru disponibilitate… Altii vor fi obosit citindu-l. Nu stiu, sper  sa putem vorbi mai pe indelete cu alta ocazie. Este un teritoriu riscant, unde vorbele nu au foarte mare valoare – mai bine taci decat sa nu le faci. De fapt era partea din interviu unde vorbele Laurei ar fi trebuit sa invite la actiune, fiindca zau nu fac asta ca sa o expun pe Laura, ci chiar sper ca intr-o zi sa aflu ca tot acest efort nu a fost in zadar si ca un sponsor cat de mic, doreste sa organizeze o competitie sau ca  isi va fi asumat destinul unui copil, junior, echipe, etc.]

___________________________

Preambul/introducere intrebarea Nr. 6. – Faceti parte din COSR… Cred ca pe aceasta tema as putea discuta saptamani, dar sa mergem in zone mai precise. Pe mine personal ma deranjeaza faptul ca institutia prin presedintele ei sugereaza prin expunere mediatica faptul ca ar fi artizanii reusitelor olimpice – medaliilor obtinute – in timp ce antrenorii din cluburi, adevaratii co-artizani si formatori ai campionilor nostri, se intampla sa fie uitati (cel putin de valva mediatica). Nu este vina COSR ca stie sa-si organizeze mai bine « campaniile » (mult spus) de PR decat un antrenor de club… Am experienta a 3 culturi diferite si pot intelege prezenta unor politicieni, presedinti de federatie, dar nu am vazut niciodata afisata/asociata o figura a CO din tara respectiva alaturi un campion oarecare. Este totusi regretabil ca la jocurile olimpice, aceeasi care stiu atat de bine sa-si asocieze imaginea cu o reusita olimpica, uita din aceasta ecuatie si pe antrenorii din cluburi –de fapt singurii care au facut posibila reusita respectiva… Repet: nu ma refer la mediatizare, cat mai degraba la prezenta acestor antrenori la jocuri alaturi de sportivii lor… Prezenta lor este cu atat mai importanta in cazul disciplinelor in care factorul confort psihic poate fi determinant pentru randamentul sportivului…Nu mai punem la socoteala ca ar putea fi rasplata suprema in cariera unui antrenor…

6) Intrebare O.F. – In opinia dumneavoastra scrima face parte sau NU din randul  acestor discipline?… Cele in care prezenta antrenorului care te cunoaste pe de rost este cruciala. Intrebare mea ia in considerare si faptul ca Dumitrescu care l-avut pe Covaliu – antrenor si fost camarad – alaturi, a obtinut cea mai buna performanta la individual… Si coincidenta(!), nu fost chiar cel mai in forma pe echipe, ci dimpotriva.  Daca da, de ce antrenorii de la Iasi nu au fost prezenti ? Unul dintre ei a dat presei inainte de jocuri chiar si un pronostic care s-a adeverit in proportie de 100% – baieti finala, fete nimic, in conditiile in care fetele plecau favorite mondiale. Cat de limitate pot fi resursele materiale, pentru a nu ne putea asuma costurile prezentei acestor antrenori?… Sau oamenii nostri nu stiu sa lucreze impreuna ? De ce nu au fost invitati toti antrenorii sportivilor care ne-au reprezentat ?

6) Raspuns L.B.Din pacate nu sunt de acord cu ceea ce spuneti. COSR-ul are tot dreptul sa se mandreasca cu rezultatele obtinute de echipa olimpica prezenta la J.O. Cand un sportiv roman obtine o medalie, indiferent de culoare, antrenorii de club sunt rasplatiti prin lege cu o suma de bani, ca descoperitori ai acestora.

[Hmmm…..  Sunt extrem de multe de vorbit aici….  cred ca mai bine as scrie un articol separat despre COSR 🙂. Cu totii avem dreptul sa ne mandrim de/cu reusita unui sportiv roman. Iubitorii sportului de pretutindeni fac la fel cu sportivii tarilor lor. A ne mandri este un lucru, a comunica de o maniera care face trimitere la revendicarea reusitei/performantei respective este altceva]

Prezenta antrenorilor si oficialilor la Jocuri se face in functie de numarul de sportivi calificati. Pe cine ar trebui sa ducem acolo ? Pe antrenorii de lot (cei care au contribuit la calificare) sau pe antrenorii de club? Antrenorii de club sunt cei care ii initiaza si ii duc pana la un anumit punct al carierei sportive. Pe urma intervine antrenorul de lot care reuseste sa formeze o echipa mult mai tehnica capabila sa obtina performante la competitiile de obiectiv ale federatiei. Acesta, antrenorul de lot, este cel care te cunoaste cel mai bine (ca om si ca sportiv), isi petrece majoritatea timpului cu tine (sunt aproape in fiecare zi cate 2 antrenamente), te insoteste la competitii, imparte cu tine si bucuriile si necazurile. Amandoi contribuie la performanta ta, dar fiecare in modul lui, cu o pondere diferita.

[In mod evident intrebarea mea a fost interpretata. Nici nu mi-ar trece prin gand sa sugerez alt antrenor la carma polului olimpic de sabie. Problema nu se pune intre cine si cine trebuie sa aleaga COSR. Intrebarea  punea cel mult problema rasplatirii antrenorilor de club cu un bilet la Olimpiada. Dar daca tot am reusit sa aduc discutia aici va pot da nenumarate cazuri de atleti de mare succes care merg la Olimpiade acompaniati de antrenorii lor de club. Nenumarati este un cuvant destul de imprecis… De fapt cea mai mare parte dintre atletii si sportivii concurand la probe individuale (din delegatiile tarilor unde treaba se face cu adevarat respectand o logica a profesionismului), vin cu antrenorii lor „dintotdeauna” –  aceeasi din cluburi sau care se ocupa de pregatirea lor la cotidian pentru toate competitiile la care acestia participa]

……………………………………….

[Situatia de la noi este caracteristica republicilor bananiere, cum a fost spre exemplu cazul lui Kim Collins, sprinter de clasa mondiala concurand pentru St. Kits, a carui sotie este antrenoarea sa regulara si a altor 3 dintre cei 5 atleti care formau mica delegatie olimpica din tara sa. Ei bine, cea care antrena 4/5 dintre atletii prezenti nu facea parte din delegatie si nu a primit nici acreditare cu drept de acces in satul olimpic… In timp ce delegatia din St.Kitt avea 9 oficiali pentru un efectiv de 5 competitori.]

………………………………………..

Revenind la cazul nostru, intrebarea mea nu punea problema susbstituirii antrenorului lotului ci a oportunitatii/interesului prezentei antrenorului de club, alaturi de sportivul pe care l-a format… desi nu vad de ce este exclusa din start posibila colaborare a celor doi.    

Trebuie sa recunoastem ca o medalie este rodul muncii unei echipe nevazute: multi antrenori, medici, cercetatori, nutritionisti, maseuri si tehnicieni contribuie la obtinerea unei medalii. Este un proces lung si minutios care pregateste sportivul pentru ziua victoriei.

[As vrea sa recunosc asta draga Laura. Este probabil cazul federatiilor  unde mai avem inca rezultate…Daca vedeti expertii din alte discipline (nu am sa le numesc)…Valeu!!!]

Antrenorii de la Iasi nu au fost prezenti pentru ca nu sunt antrenori coordonatori de lot, sunt numai descoperitori. De altfel, nu a mers decat antrenorul principal, secundul urmarind competitia la TV.

[Despre povestea cu antrenorii descoperitori si antrenorii olimpici putem discuta la nesfarsit. Primul comentariu cu privire la personal coaching ramane valabil]

………………………………..

[Insertie reavoitoare… dar destul de justaUrmatoarea remarca nu se adreseaza Laurei Badea ci facatorilor de carti din sportul romanesc; argumentul antrenorilor olimpici, aproape in quasi-totalitate din Bucuresti, incepe sa devina jenant. Capitala nu mai domina de mult absolut nici o disciplina sportiva in Romania, iar situatia devine suparatoare. Probabil ca o modificare a legii sportului in acest sens ar putea restabili balanta justa intre meritul real si beneficiile celor care populeaza scena specialistilor.]

…………………………………

[Referitor la ramanerea secundului acasa este destul de grav, daca lasarea sa la vatra nu a avut alte motive la baza. De regula 4 ochi vad mai bine decat 2, iar 6 nici nu mai spun.]

[Faptul ca resursele au fost limitate nu este o scuza… Cred ca tuturor le-ar fi greu sa admita astfel de argumente  – despre incapacitatea natiunii de a sustine/finanta prezenta unor persoane in plus in efectivul delegatiei in conditiile in care prezenta acestora poate aduce un beneficiu performantei.]

[Pe de alta parte, Casa Olimpica a Romaniei a fost o cheltuiala destul de grea, care ar fi putut fi gandita altfel…Cel putin in teorie :D!]

……………………………………

Referitor la afirmatia unora ca fetele nu vor face nimic la Jocuri as afirma intai ca, orice sportiv, de-a lungul carierei, isi doreste titlul olimpic.

Prezenta fetelor pe locul 6 la echipe si locurile 5,6 la individual nu a fost un esec. Este adevarat ca plecau favorite, dar a fost mult mai grea pentru ele aceasta competitie.  Este mai usor sa castigi decat sa te mentii. Si au vazut si ele ca o competitie olimpica este diferita de celelalte…

[JUST !!!… Si cavaleresc din partea ta ca le aperi pe „fete”.  Na ca va tutuiesc! Scuze o fac doar in gand. :)… Totusi… Spania a castigat si mondialul si europeanul la fotbal, Romania a fost candva de 2 ori consecutiv campioana mondiala la handbal masculin, iar All Blacks au castigat 100 din cele 112 partide disputate in ultimii 4 ani… Probabil ca in scrima este altfel desi…HMMM Laura, nu cumva chiar tu ai fost numarul unu („sau pe acolo”) al floretei feminine mai multi ani la rand!?]

……………………………

[Oare „excesul de incredere” sau alte „lipsuri” pe plan psiho-afectiv, nu au si ele partea lor de vina!?… Sau poate planificarea programului de antrenament – un maxim de forma atins prea devreme!? Chiar mi-as dori sa discutam cu una dintre ele; cine stie, poate ca ne va ajuta sa intelegem ce s-a intamplat. In acelasi timp locul pe care l-au ocupat cu siguranta nu este o rusine ci o performanta…Asta ca sa te asigur ca nu fac parte din categoria mofturosilor. Inteleg destul de bine ce inseamna sa ajungi acolo. ]

Antrenorii de club ar putea participa la un Campionat European sau Mondial cu ajutorul federatiei, dar dupa cum stim bugetul este o problema si federatia nu poate suporta aceste costuri. Revenim din nou la problema financiara si cred ca aceste costuri ar putea fi suportate de sponsori.

[Cunoasteti deja opinia mea cu privire la acest subiect…. Sper ca nu va cadea in sarcina antrenorilor de club sa isi caute sponsorii pentru a le finanta biletul la Jocurile Olimpice]… Dar pana la urma de ce nu !?… >> va urma>>

– O-O Flo –

Anunțuri
  1. […] Aceasta este partea a II – a din interviul cu Laura Badea (pentru cei care nu au fost “pe faza” – Partea I este inca pe pe pagina de intampinare – “Asalt – sport si scrima in Romania – cu Laura Badea (1)“ […]

  2. […] scrima romaneasca. Palmaresul impresionant il puteti gasi in prima parte a interviului publicat:  Asalt – sport si scrima in Romania – cu Laura Badea (1), Cei care doress detalii, este simplu; Wikipedia cea mai mare realizare a umanitatii de pana acum, […]

  3. […] scrima romaneasca. Palmaresul impresionant il puteti gasi in prima parte a interviului publicat:  Asalt – sport si scrima in Romania – cu Laura Badea (1), Cei care doress detalii, este simplu; Wikipedia cea mai mare realizare a umanitatii de pana acum, […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: